animale

O mare problemă a proprietarilor de câini din Arad este lipsa unor spații special amenajate pentru animalele de companie. Alte mari orașe au preluat deja modelul țărilor din vest, și au început să amenajeze locuri în care proprietarii de animale sa aibă posibilitatea ca animalele lor să socializeze, să le permită câinilor să alerge liberi și, bineînțeles, să se joace. Amenajarea unor astfel de parcuri vine atât în sprijinul proprietarilor de patrupede, cât și spre mulțumirea celorlalți cetățeni care sunt de multe ori deranjați de prezența unui câine liber în parc, sau ai căror copii se sperie de patrupede. Amenajarea acestor parcuri le va da posiblitatea proprietarilor de câini să se bucure liniștiți de o ieșire, fără temerea că încalcă legea în momentul în care îi permit patrupedului să alerge câteva minute și fără a fi apostrofați de cei care nu agreează câinii. De asemenea, cei care nu dețin animale vor avea posibilitatea să aleagă în momentul în care ies în parc, dacă merg într-o zonă în care patrupedele au libertate, sau într-una restrictivă din acest punct de vedere. Interacțiunea oamenilor, în special a copiilor, cu animalele de companie este benefică. Cu toate acestea, interacțiunea trebuie să fie o opțiune și nu o întâmplare, deoarece un incident poate produce stres atât cetățeanului cât și patrupedului.
Sesizate în numeroase rânduri cu această problemă, autoritățile au explicat că proprietarii de câini au posibilitatea să își ducă patrupedele pe terenul Asociației Chinologice din Arad. Din punctul meu de vedere, acest teren nu rezolvă problema. În primul rând, există un singur teren pentru întreg orașul. În al doilea rând, acesta este greu accesibil celor care locuiesc în cartiere precum Alfa sau Vlaicu. Terenul se află aproape de un catier de case, în condițiile în care cei care locuiesc la bloc își plimbă cel mai des animalul de companie. Mai mult, pe acest teren au acces doar membrii asociației. Astfel, consider că ar trebui amenajate parcuri speciale pentru câini în mai multe zone ale orașului, astfel încât, un asemenea spațiu să fie la îndemâna tuturor proprietarilor de câini.
De asemenea, consider că trebuie să fie implementată o legislație eficentă pentru proprietarii de câini. Este inadmisibil ca pe străzile din oraș, pe aleile din parc sau în rondourile de flori, să găsim în mod constant dejecții solide de câine. Cu toate acestea, atitudinea autorității locale față de acest aspect, este mai degrabă una abuzivă decât una educativă. Astfel, de câteva luni, în loc să identifice proprietarii care lasă în urma animalelor de companie dejecții în întreg orașul, autoritățile locale amendează usturător acei proprietari care, deși strâng după patrupedul lor, dețin pungi de plastic în loc de pungi de hârtie sau nu se plimbă cu 1 litru de apă în mână, așa cum este prevăzut în HCL 208/2011. În consecință, orașul este la fel de murdar, dar s-au mai strans câteva amenzi de la persoanele care nu au avut asupra lor ”echipamentul adecvat”. Această conduită abuzivă a stârnit un val de revoltă în rândul proprietarilor care curăță după patruped, deoarece este dificil să găsești pungi de hârtie, astfel încât să respecți prevederile HCL 208/2011.
Ieșirea în parc trebuie să fie la fel de plăcută pentru toți cetățenii orașului. Astfel, proprietarii de animale de companie ar trebui să aibă la îndemână recipiente pentru dejecții și, bineînțeles, și pubele dedicate acestor deșeuri. De asemenea, ar trebuie să existe fântâni (în Aradul de azi au devenit o raritate), atât pentru curățare cât și pentru alimentare cu apă, astfel încât plimbarea să fie plăcută și nu împovărată de bagaje. Nu în ultimul rând, așa cum am spus la început, din loc în loc, să existe spații îngrădite în care, sub stricta supraveghere a stapânului, câinele să poată să alerge fericit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>