13090789_1194670390542986_717120347_o

Majoritatea deciziilor administrative locale se iau în ședințele Consiliului Local Municipal, unde, conform legii, poate participa oricare cetățean al Aradului. Legea administrației publice prevede, de asemenea, că orice participant la aceste ședințe are dreptul să ia cuvântul la finalul întrunirilor. Din păcate prea puțini arădeni își cunosc aceste drepturi, iar acei puțini au fost mereu descurajați, pentru că nu s-a ținut cont niciodată de opinia lor. Adminitrația orașului, în loc să se ocupe de informarea și educarea civică a cetățenilor, îi descurajează. Chiar recent, la una dintre întânirile cetățenești din cartiere, edilul a chemat poliția să evacueze din sală un arădean nemulțumit.

Consiliul Local ar trebui să fie un loc al dezbaterilor, dar în ultimele mandate asistăm la un exercițiu de forță al unei mașinării de partid care votează un proiect la minut. De asemenea, tot actuala administrațe a dat o decizie controversată acum câțiva ani, interzicând pentru o perioadă orice fel de manifestații pe platoul din fața Primăriei. Ne-am recâștigat acest drept doar după o acțiune în instanță care a hotărât că decizia fusese abuzivă.

Resemnarea arădenilor este o consecință a acestor intimidări, dar și a convingerii că efortul și implicarea lor în problemele administrative nu poate să influențeze deloc luarea deciziilor. Îmi doresc o schimbare de atitudine, un dialog normal și civilizat între reprezentanții tuturor forțelor politice, dar și între mediul politic/adminsitrativ și cetățeni, pentru binele orașului. Mi-ar plăcea să se asigure în ședințele CLM locuri permanente reprezentanților societății civile și, de asemenea, ca procesul decizional să fie total transparent, prin transmisiuni televizate în direct ale ședințelor CLM. Întâlnirile primarului cu cetățenii ar trebui organizate periodic, nu doar o dată la patru ani, înainte de alegeri, așa cum se întâmplă acum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>